De impact van een snelle bevalling
Annemieke Verbeek is doula zonder poeha in Noord-Holland. 'Het vrouwenlijf is tamelijk briljant. Een baby krijgen is het meest bijzondere ‘normale’ dat je in je leven meemaakt.'

Een snelle bevalling kan ook enorm heftig zijn. Ik herinner me paniek, ongeloof, twijfel.

Twaalf jaar terug lag er een onwaarschijnlijk dik pak sneeuw. ‘Bevalt snel’ stond er rood omcirkeld in mijn dossier. Twee jaar eerder duurde mijn eerste bevalling krap aan 7 uur (nu denk ik: hadden die andere twee ook maar zo lang geduurd!).

Het rommelde het al dagen. De uitgerekende datum lag drie dagen achter ons, toen iets na twaalven op die ijskoude midwinternacht mijn vliezen braken. Meteen kreeg in knalweeën. ‘Wat is dit?!, kermde ik naar mijn man. Hij belde snel de verloskundige. Een half uur later een klop op het raam. Een waarnemer die ik nooit eerder gezien had. Mijn weeën stopte meteen. Wonderlijk hoe een barend lijf vaak direct reageert als er iets in de omgeving niet vertrouwd voelt. Deze engel (ik heb serieus nooit kunnen achterhalen hoe ze heet, het stond ook niet in mijn dossier!) voelde het perfect aan en trok zichzelf terug in onze huiskamer. Meteen schakelde mijn lichaam weer om. Ik maakte waarschijnlijk dat geluid dat ik nu zou herkennen als: er komt een baby aan. Want binnen een kwartier stond ze naast me.
Ik was volledig in paniek. Kon geen houding vinden die ook maar een beetje comfort bracht of me in staat stelde dit natuurgeweld op te vangen. Dan maar op bed. Handen en knieën? Nee. Leunen op de bal. Geërgerd duwde ik dat ding weg. ‘Ze komt al, dat kan toch niet?!, riep ik. De verloskundige zei alleen maar rustig: ‘Dat kan wel, tuurlijk kan dat. Tuurlijk kan jij dat.’

Twee uur van begin tot eind. Het duurde weken voordat ik me echt realiseerde dat ik een baby had. Nog steeds kan ik dat gevoel van paniek oproepen. Dat je écht niet weet waar je het zoeken moet. De derde kwam overigens nóg sneller, maar toen wist ik beter wat me te wachten stond.

Mij zal je dus nooit horen zeggen: ‘Wat een geluk dat t zo snel ging’. Ik vraag altijd: ‘Hoe was dat voor jou, die snelheid?’.

Dik en zwanger? Dit kan je verwachten

Voor Kiind magazine schreef ik jarenlang de rubriek 'Protocol onder de loep', over een protocol of richtlijn in de geboortezorg. Ik zal ze hier zoetjesaan gaan delen, omdat er veel waardevolle informatie in staat over de zin en onzin van beleid waar je als zwangere...

Zonder netwerk geen doula

We zien jullie. Partners van iedereen die in de geboortezorg werkt. We weten dat het niet makkelijk is, samen zijn met iemand die elk moment opgeroepen kan worden en dan alles uit haar handen laat vallen om naar de barende te gaan. Nooit weten hoe de dag loopt. Of je...

De impact van een snelle bevalling

Een snelle bevalling kan ook enorm heftig zijn. Ik herinner me paniek, ongeloof, twijfel. ☆ Twaalf jaar terug lag er een onwaarschijnlijk dik pak sneeuw. 'Bevalt snel' stond er rood omcirkeld in mijn dossier. Twee jaar eerder duurde mijn eerste bevalling krap aan 7...

Het ‘perfecte’ lijf?

Het is zo'n bekend plaatje, de man met de uitgestrekte armen en benen. De Vitruviusman zou de 'perfecte' mens weergeven, met ideale verhoudingen en proporties. De bekendste afbeelding is natuurlijk die van Leonardo Da Vinci, die gefascineerd was door de anatomie van...

Nut en noodzaak van een geboorteplan

Tien jaar geleden was het nog een nieuw fenomeen, nu is het niet meer weg te denken: het geboorteplan. Maar wat is nou precies de nut en noodzaak van zo’n plan? En wat is een ‘goed’ geboorteplan. Ik vroeg het verloskundige Joyce Schouten van @verloskees. Zij is altijd...

Bevallen na een eerdere stilgeboorte

Bevallen nadat je eerder een kindje verloren hebt, is spannend. De weken voor de uitgerekende datum gaan laatjes met herinneringen open. Hoe je je toen voelde. De keuzes die je hebt moeten maken. De verloskamer en hoe ellendig alleen jullie je gevoeld hebben. Maar...

Geboorteverhaal – geen bevalling hetzelfde

Een zachte nazomernacht. De zijdeur is open. Muziek vult de ruimte. De lichten zijn gedimd, kaarsjes branden. Op de rand van het keukeneiland ligt een schapenvacht. Elke wee leunt ze daar op, terwijl haar partner tegendruk geeft op haar onderrug. Een geroutineerd...

Geboorteverhaal – tamelijk briljant

Vooraf twijfelde iedereen of een gewone bevalling mogelijk was, de moeder zelf misschien nog wel het meest van allemaal. Ze wilde zó graag haar dochter zelf ter wereld brengen, maar een paar grote leiomyomen (vleesbomen), waarvan een bij de baarmoedermond, konden roet...

Geboorteverhaal – over loslaten

*verhaal en foto met toestemming van de ouders* “Je moet gewoon loslaten.” Het is een van de vele, vaak tenenkrommende clichés die je tijdens je zwangerschap om de oren vliegen, zéker als je over die magische veertigwekengrens heengaat. Alsof het een knop is die je...

Zure druiven – als borstvoeding geven écht niet lukt

Al een paar dagen zie ik ze voorbijkomen, mooie foto's van borstvoedende mama's en lieve en eerlijke verhalen over wat het voor hen betekent om hun baby/dreumes/peuter te laten groeien en bloeien op hun melk. Het is #worldbreastfeedingweek en dat is aanleiding tot een...