Geboorteverhaal – tamelijk briljant
Annemieke Verbeek is doula zonder poeha in Noord-Holland. 'Het vrouwenlijf is tamelijk briljant. Een baby krijgen is het meest bijzondere ‘normale’ dat je in je leven meemaakt.'

Vooraf twijfelde iedereen of een gewone bevalling mogelijk was, de moeder zelf misschien nog wel het meest van allemaal. Ze wilde zó graag haar dochter zelf ter wereld brengen, maar een paar grote leiomyomen (vleesbomen), waarvan een bij de baarmoedermond, konden roet in het eten gooien. Ze had het eerder gedaan, bijna vier jaar terug, maar de vleesbomen waren een stuk groter nu. De laatste maanden kreeg ze om de paar weken echo’s, inwendige onderzoeken, de gynaecoloog bleef bij haar standpunt dat de natuur een kans verdiende.

Samen bespraken we opties, wat wilde ze wel, en zeker niet – vooral ook als het anders zou lopen? Elke millimeter ruimte zou het verschil kunnen maken, dus bewegingsruimte zou belangrijk zijn, zeker ook tijdens het persen. Aan het roer staan, bij alles betrokken worden, zelf keuzes maken: dat was het aller- allerbelangrijkste voor haar, en hetgeen ze bij de vorige bevalling gemist had. Ze ging het gesprek aan, vóóraf, met de klinisch verloskundige en gynaecoloog. Over haar wensen, haar twijfels, haar angst om overruled te worden tijdens dit belangrijke moment in haar leven. In al haar kwetsbaarheid, was ze de sterkste in de kamer.

Zondagmorgen, half 8, belde ze me op. ‘Ik denk dat ik je vandaag nodig ga hebben zegt ze zacht. De weeën komen elke vijf minuten, het is nog te doen. Twee uur later: ‘We rijden zo naar het ziekenhuis, het gaat snel.’ Ik spring in de auto en als ik een half uur later de verloskamer oploop, hoor ik haar al. Als ik binnenkom, vangt ze net hangend op het bed een wee op. Het is intens, er is bijna geen pauze. De gynaecoloog doet inwendig onderzoek; vijf centimeter ontsluiting. Maar die verdomde vleesboom. Zichtbare twijfel. Over een uur komen ze terug, dan moet er een knoop doorgehakt worden.

Paniek.

Eén uur. ‘Zal ik een ruggenprik nemen, dan kan ik meer ontspannen en gaat t misschien sneller?’ Ze besluit eerst een paar andere houdingen aan te nemen. Voordat ze op de bal kan gaan zitten, zakt ze door haar knieën door een wee. Achter elkaar komen ze nu, bam bam bam. Terug op bed. Morfine dan maar. Dit is niet te dragen. De gynaecoloog voelt weer. Volledige ontsluiting. En: de baarmoeder is zo gekanteld, dat de vleesboom niet eens meer voelbaar is!

Na een kwartier persen is ze daar, een prachtige dochter. ‘Het lichaam is slim’, zei de gynaecoloog na afloop. En zo is het. Het vrouwenlijf is tamelijk briljant.

Dik en zwanger? Dit kan je verwachten

Voor Kiind magazine schreef ik jarenlang de rubriek 'Protocol onder de loep', over een protocol of richtlijn in de geboortezorg. Ik zal ze hier zoetjesaan gaan delen, omdat er veel waardevolle informatie in staat over de zin en onzin van beleid waar je als zwangere...

Zonder netwerk geen doula

We zien jullie. Partners van iedereen die in de geboortezorg werkt. We weten dat het niet makkelijk is, samen zijn met iemand die elk moment opgeroepen kan worden en dan alles uit haar handen laat vallen om naar de barende te gaan. Nooit weten hoe de dag loopt. Of je...

De impact van een snelle bevalling

Een snelle bevalling kan ook enorm heftig zijn. Ik herinner me paniek, ongeloof, twijfel. ☆ Twaalf jaar terug lag er een onwaarschijnlijk dik pak sneeuw. 'Bevalt snel' stond er rood omcirkeld in mijn dossier. Twee jaar eerder duurde mijn eerste bevalling krap aan 7...

Het ‘perfecte’ lijf?

Het is zo'n bekend plaatje, de man met de uitgestrekte armen en benen. De Vitruviusman zou de 'perfecte' mens weergeven, met ideale verhoudingen en proporties. De bekendste afbeelding is natuurlijk die van Leonardo Da Vinci, die gefascineerd was door de anatomie van...

Nut en noodzaak van een geboorteplan

Tien jaar geleden was het nog een nieuw fenomeen, nu is het niet meer weg te denken: het geboorteplan. Maar wat is nou precies de nut en noodzaak van zo’n plan? En wat is een ‘goed’ geboorteplan. Ik vroeg het verloskundige Joyce Schouten van @verloskees. Zij is altijd...

Bevallen na een eerdere stilgeboorte

Bevallen nadat je eerder een kindje verloren hebt, is spannend. De weken voor de uitgerekende datum gaan laatjes met herinneringen open. Hoe je je toen voelde. De keuzes die je hebt moeten maken. De verloskamer en hoe ellendig alleen jullie je gevoeld hebben. Maar...

Geboorteverhaal – geen bevalling hetzelfde

Een zachte nazomernacht. De zijdeur is open. Muziek vult de ruimte. De lichten zijn gedimd, kaarsjes branden. Op de rand van het keukeneiland ligt een schapenvacht. Elke wee leunt ze daar op, terwijl haar partner tegendruk geeft op haar onderrug. Een geroutineerd...

Geboorteverhaal – tamelijk briljant

Vooraf twijfelde iedereen of een gewone bevalling mogelijk was, de moeder zelf misschien nog wel het meest van allemaal. Ze wilde zó graag haar dochter zelf ter wereld brengen, maar een paar grote leiomyomen (vleesbomen), waarvan een bij de baarmoedermond, konden roet...

Geboorteverhaal – over loslaten

*verhaal en foto met toestemming van de ouders* “Je moet gewoon loslaten.” Het is een van de vele, vaak tenenkrommende clichés die je tijdens je zwangerschap om de oren vliegen, zéker als je over die magische veertigwekengrens heengaat. Alsof het een knop is die je...

Zure druiven – als borstvoeding geven écht niet lukt

Al een paar dagen zie ik ze voorbijkomen, mooie foto's van borstvoedende mama's en lieve en eerlijke verhalen over wat het voor hen betekent om hun baby/dreumes/peuter te laten groeien en bloeien op hun melk. Het is #worldbreastfeedingweek en dat is aanleiding tot een...